De NN Zevenheuvelenloop heeft in de afgelopen 35 jaar heel wat ontwikkeling doorgemaakt. Van een ‘loopje’ met 500 man uitgegroeid tot een evenement waar bijna 40.000 mensen zich voor inschrijven. Hiermee is het de grootste 15km wedstrijd ter wereld en met het wereldrecord voor mannen ook de snelste ter wereld.
Ter gelegenheid van het eerste lustrum van studentenatletiekvereniging ’t Haasje werd in 1984 de eerste Zevenheuvelenloop georganiseerd. Het evenement slaat meteen aan met 500 deelnemers. Start en finish liggen tot 1992 in de buurt van de campus. Nederlandse toppers als Klaas Lok, Tonnie Dirks (Keizer van de Zevenheuvelen), Carla Beurskens, Gerard Nijboer en Marti ten Kate bereiden de weg voor internationale toppers die vanaf 1993 hun opwachting zouden maken.
In 1992 komt de organisatie de lopers die met de trein reizen tegemoet en schuift ze het parcours op naar het NS station en daarmee naar het centrum van Nijmegen. 1993 is misschien wel het belangrijkste jaar: de eerste proef met de ChampionChip. Het was ook het jaar dat Olympisch kampioen op de 10.000 meter Khalid Skah in de sneeuw aan de start stond. Vanaf dat jaar zorgde Jos Hermens’ Global Sports Communication ervoor dat er ieder jaar absolute wereldtoppers aan de start stonden. In 1994 stond (toen al wereldrecordhouder en wereldkampioen) Haile Gebrselassie voor het eerst op de Groesbeekseweg. Het evenement maakte elk jaar een onstuimige groei door. Slechts twee jaar werd die getemperd, in 1998 en 1999, de jaren dat het evenement werd verplaatst naar het voorjaar.
De terugkeer naar de herfst in 2000 werd gevierd met een gratis startnummer. Daarmee zat de Zevenheuvelenloop in één klap weer op haar oorspronkelijke groeicurve. In 2001 verpulverde Felix Limo in Nijmegen het wereldrecord 15 km tot 41:29. Het jaar daarna werd het tijd voor een ‘topless’ editie: er werd eenmalig geen internationale top uitgenodigd. Het budget daarvoor werd geheel overgemaakt naar het Seven Hills talententeam van Has van Cuijk met Susan Kuijken als absoluut paradepaardje.
De 25e editie verwelkomde de 250.000e finisher en dankzij ChampionChip werd zij meteen in de bloemen gezet! De organisatie greep deze editie ook aan om het evenement te verduurzamen, zodat iedereen ook de komende 25 jaar van de mooiste najaarsklassieker van Nederland kan genieten. Wat het topveld betrof: in de persoon van Kenenisa Bekele kende deze jubileumeditie een publiekstrekker van formaat. Helaas kon hij geen topprestatie leveren: een sluimerende blessure verhinderde een record en zelfs de winst. Na Ayele Abshiro en Isaac Kiprop werd Bekele derde.
Twee jaar achter elkaar werd een wereldrecord gelopen. Tirunesh Dibaba (Ethiopië) haalde in 2009 in haar eerste serieuze wegwedstrijd ooit hard uit en liep met 46.28 min een nieuw wereldrecord. Haar man, Sileshi Sihine, eerder winnaar in 2004 en 2007, won de wedstrijd bij de mannen na een fotofinish. In 2010 was het de beurt aan de mannen. Negen jaar na de recordrace van Felix Limo, was het Leonard Komon, die met concurrentie van diezelfde Limo een fabuleus wereldrecord vestigde in Nijmegen. Na precies 41 minuten en 13 seconden keerde Komon weer terug op de Groesbeekseweg.
In 2011 keerde Haile terug naar Nijmegen. Deze editie geen wereldrecord, daarentegen wel een glorieuze overwinning van de (misschien wel) grootste wegatleet allertijden, Haile Gebrselassie. Deze kleine grote man trok veel publieke belangstelling, maar ook meer atleten dan ooit stonden aan de start, 26.087 om precies te zijn.
Zowel de wereldrecordhouder bij de mannen, Leonard Komon als bij de vrouwen, Tirunesh Dibaba stond aan de start van de 29e editie. Tel daarbij op dat bij de vrouwen de regerend Olympisch kampioene op de marathon Tiki Gelana en we kunnen spreken van de best bezette Zevenheuvelenloop ooit. Ook kwantitatief was het een succes, met 26.440 deelnemers stond een recordaantal aan de start. De wedstrijd bij de dames werd een klinkende overwinning voor recordhoudster en Olympisch kampioene Dibaba. Zij verwees haar landgenote Gelana gedecideerd naar het tweede plan. Voor Komon verliep de race minder voorspoedig. Hij moest duidelijk zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot Nicholas Kipkembpoi.
De 30e editie was een zeer gedenkwaardige. Om het jubileum extra glans te geven, was er op zaterdagavond, voorafgaand aan de Zevenheuvelenloop de “NN Zevenheuvelennacht”, waarvoor zich zo’n 9.000 lopers en loopsters inschreven. Het lopen in het donker bleek een groot succes. Sfeervolle verlichting (in de vorm van tijdelijke lantaarnpalen die werden aangedreven door fietsers op rollenbanken) en mysterieuze muziek zorgden voor de bijzondere sfeer onderweg. Aan de finish was het met name het massaal toegestroomde publiek dat zorgde voor een opperbeste stemming. Maar op zondag was het ook feest. Oud winnaars van de Zevenheuvelenloop waren uitgenodigd om nog één keer de strijd met elkaar aan te gaan. Illustere namen zoals Felix Limo, Ingrid Kristiansen, Tirunesh Dibaba, Leonard Komon, Tonnie Dirks en vele anderen kwamen graag nog een keer naar Nijmegen. In de strijd om de eerste plek was het uiteindelijk Komon die aan het langste eind trok. Bij de vrouwen was, zoals verwacht, Tirunesh Dibaba degene die haar reputatie volledig waarmaakte.
Op de zaterdagavond voor de 15km wedstrijd vond de 2e editie van de NN Zevenheuvelennacht plaats. Deze loop over 7km was zeer sfeervol, met name door een stuk “sprookjesbos” onderweg. Met klassieke muziek en sprookjesachtige verlichting was het een bijzondere ervaring voor de 7.000 lopers. Tijdens de 15km op zondag waren het Abera Kuma en Priscah Jeptoo die de winst wegkaapten. Jeptoo maakte een eind aan de Ethiopische hegemonie bij de vrouwen die al 9 jaar duurde. Snelste Nederlander Khalid Choukoud miste met slechts 5 seconden het Nederlands record. Bij de vrouwen was Jamie van Lieshout verrassend de eerste Nederlandse.
De 32e Zevenheuvelenloop was ondanks de harde wind en regen zeer geslaagd. De najaarsklassieker kreeg te maken met lastige weersomstandigheden, welke enkele aanpassingen vereisten. Zo werd de tweede helft van de lopers vlak na het 11 kilometer punt omgeleid om een omvallende boom heen. De overwinning ging naar Joshua Cheptegei en Yenenesh Tilahun. Cheptegei had 42.39 min nodig voor de 15 kilometer. Bij de vrouwen versloeg Tilahun de Nederlandse Jip Vastenburg nipt in de laatste meters. Beiden noteerden een tijd van 50.05 min. De sterke wind zorgde voor een lastige wedstrijd voor alle lopers. Indrukwekkend was de minuut stilte die voor de start werd gehouden voor de slachtoffers in Parijs. Abdi Nageeye was de snelste Nederlander. De deelnemers aan de NN Zevenheuvelennacht legden hun ronde in het donker en de regen af. Sfeervolle verlichting, dierengeluiden van het goede doel Natuurmonumenten langs de route, doedelzakspelers en de lopers met verlichting zorgden voor een bijzondere sfeer tijdens de nacht.
Net als een jaar eerder was ook de editie van 2016 eentje die in het teken stond van de weersomstandigheden. Maar ondanks de harde wind werden er goede prestaties geleverd. Joshua Cheptegei, die zijn titel verdedigde, liep met 42.08 de tiende tijd ooit in de Zevenheuvelenloop. Abdi Nageeye, die de snelste Nederlander was, miste op 16 seconden zijn eigen Nederlands Record. Bij de vrouwen maakte de Nijmeegse Susan Krumins haar debuut en wist meteen te zegevieren. Zij liep 49.30 min.
Dit jaar stond er geen maat op Joshua Cheptegei. Hij benaderde het wereldrecord tot op drie seconden en finishte in een fenomenaal snelle tijd van 41.16 min. Bij de dames was er een felle strijd waarbij vier vrouwen tot op de meet streden om de winst. Birke Debele trok aan het langste eind en won in 48.50 min. Voor de vele duizenden recreanten waren de weersomstandigheden voor de verandering eens niet stormachtig, maar afwisselend een zonnetje en regen zorgden voor mooie beelden.
Bij zijn vierde deelname liep Joshua Cheptegei een fantastisch wereldrecord: 41.05. De eerste 10 kilometer liep de viervoudig winnaar van de NN Zevenheuvelenloop achter op wereldrecordschema, maar met een zeer snelle laatste 5 kilometer van 13.11 maakte hij genoeg goed om de nieuwe mondiale toptijd op zijn naam te zetten. Bij de vrouwen was Stella Chesang de snelste in 47.19. Susan Krumins liep voor haar thuispubliek naar een derde plaats en toptijd van 47.41.
Ook in 2019 werden de toeschouwers in Nijmegen verblijd met een fantastisch wereldrecord. Dat Letesenbet Gidey kans maakte op het verbeteren van het wereldrecord was duidelijk. Dat het met zo'n geweldige tijd gebeurde, verbaasde vriend en vijand. Met een tijd van 44.19 bleef ze nummer twee, Evaline Chirchir meer dan twee minuten voor. Bij de mannen maakten Stephen Kissa en Edwin Kiptoo er een spannende strijd van die door de Ugandees Kissa in zijn voordeel werd beslist.
In 2020 vond door de COVID pandemie geen NN Zevenheuvelenloop plaats. In september is nog wel de inschrijving geopend, maar helaas werd de situatie daarna slechter en mochten er geen evenementen meer plaats vinden.
Vol goede moed begonnen aan de organisatie, we wrongen ons in bijzondere bochten om het binnen alle geldende overheidskaders te laten doorgaan, en dat leek te lukken. Tot 4 dagen voor de start; toen werd er door de gemeente helaas tóch een streep getrokken door de 37e editie van de NN Zevenheuvelenloop.
In 2022 organiseerden we in samenwerking met titelsponsor NN voor het eerst het NK Running Blind voor mensen met een visuele beperking. Ook kids met een beperking schitterden op de Groesbeekseweg tijdens de eerste St Maartens Mini. Daarnaast introduceerden we bij de NN Zevenheuvelennacht een bijzondere lichtstraat, waar lopers door een tunnel van bijzondere lichten renden, begeleid door energieke muziek en een host.
Een prachtige 38e editie in 2023: Oegandees Jacob Kiplimo evenaarde het wereldrecord van zijn landgenoot en inspiratiebron Joshua Cheptegei. Met een fenomenale eindsprint finishte Kiplimo in 41:05. Daarnaast verkochten we voor het eerst in de geschiedenis de NN Zevenheuvelennacht uit.